2014. december 26.

Madagaszkar 5: Az Indiai-óceánnál


Kora reggel megerkezik a taxi, ami a buszpalyaudvarra visz minket. A szokasos pici Renault, a sofor valtig allitja, hogy hogy negyen beferunk osszes hatizsakunkkal, csomagunkkal egyutt. De amikor meglatja az elso hatizsak nagysagat, elbizonytalanodik. Mar nem biztos abban, amit en az elso pillanattol tudok: legalabb ket taxira van szuksegunk. Hivjuk a masikat, bepreselodunk, irany a reggeli csucsforgalom. Benzingoz, araszolas, vegre megerkezunk. A Mercedesz busz mar tele emberrel, csomagjainkat azonnal teszik fel a kocsi tetejere.



Egeszen kenyelmes helyem van, Mariannal, malagaszi kiseronkkel, tolmacsunkkal ulok az ablaknal. Az ut 8 ora, delben megallunk egy utmenti vendeglonel egy ora pihenore. Nem merek enni a helybeliek altal keszitett etelekbol, de Polly azonnal felfedezi, hol lehet friss kokuszdiot venni.






Meg sohasem lattam friss kokuszt. Amit otthon kapunk, az mar oreg, kivul barna, nincs benne folyadek, es maga a feher kokusz kemeny, szaraz. A friss, fiatal gyumolcs azonban kivul zold, belul tele van vizzel, es a feher kokusz lagy, szinte kremszeru, ugy kell kikanalazni.




Erdekes a kokuszviz, kivancsian ismerkedem vele. Szintelen, nem nagyon edes es izletes, ekkor meg csak nem is sejtem, hogy hetekig ez lesz szinte az egyetlen ihato italom. Kaliumban, kloridokban, magneziumban gazdag,de tartalmaz natriumot, nemi cukrot es proteint is, mentes minden korokozotol es eloskodotol. Itt, a tropuson ez az egyetlen biztonsagos ital, ugy is nevezik, hogy "az elet vize", a" kokuszpalma vere". Elektrolit osszetetele sokban hasonlit az emberi plazmahoz, ezert adtak es adjak ma is intravenasan a korhazakban.



Megoli a belfergeket, gatolja a vizeletfertozest es eltavolitja az asvanyi anyagok okozta mergezes kovetkezteben felgyulemlett mergeket. Huvosen tartja a testet, kuralja a rosszul taplaltsagot, eltunteti a vesekovet. Egy termeszetes gyogyszertar!

Keso delutan elerjuk Tamatave-t, a kikotovarost. A taj mar utkozben is teljesen mas kepet mutatott, a varoskep is egeszen kulonbozik az eddig latottaktol. A fovaros kornyeken mindenutt rizsfoldek es teglaegetok, itt bananfak, kokuszpalmak, labakon allo palmakunyhok.


Ahogy megall a busz, megrohannak minket a helyi taxisok tuck-tuck-jukkal. Hosszas alkudozas utan lefoglalunk kettot es elindulunk a YWAM kozpontba.
Gyonyoru epulet var minket majdnem teljesen az oceanparton. Jelenleg egy 6 honapos Tanitvanykepzo Iskola folyik 10 fiatallal. Szobank 4 agyas, van viz, villany, internet.
Megint jo helyen vagyunk!



Hamar megszeretem ezt a varost. Mas, mint a fovaros. 200.000 lakosaval Madagaszkar masodik legnepesebb varosa, a legnagyobb kikotovarosa, de valahogy csaladiasabb, kedvesebb a hangulata. Rengeteg a tuck-tuck (helyi taxi) es a pus-pus (kerekparos taxi), a kozlekedes majdnem ugyanolyan kaotikus, mint Tanaban, de a levego kevesbe szennyezett.












Mindenutt kokuszdio hegyek. Az utcai arus levagja a dio tetejet, kiiszom vagy szivoszallal kiszivom az udito folyadekot, majd az arus kettevagja a diot, ugyesen hasit a hejabol egy darabot, amivel mint egy kanallal kikanalazom a kremszeru kokuszt. Fenseges!!!























Nincs annyi szemet, mint a fovarosban, nem erzodik az allandoan fustolgo szemet buze sem. Itt inkabb a halszagot erzem, es az ocean sos illatat. A varos bennszulott neve, Toamasina (franciaul Tamatave) is azt jelenti: sos. Estenkent csak nezem erkelyunkrol a valoszinutlenul feher felhoket a sotet egen, es a kokuszpalmak sotet sziluettjet a feher felhok elott, hallgatom az ocean morajlasat, elvezem a langyos szellot, mely a sos illatot hozza. A tavolbol gitarszo hallatszik. 
Hihetetlen.
Tenyleg itt vagyok?!

Itt hamar sotetedik (6 ora utan), es ha nincs aramszolgaltatas, ami napi rendszeresseggel, de minden egyeb rendszer nelkul megtortenik, akkor bizony van eleg ido elvezni mindazt a szepseget, amit otthon, a rohano eletemben nem igazan tudok. Van ido hosszas beszelgetesekre a holdfenyben padon uldogelve, vagy egyszeruen csak gyonyorkodve a langyos ejszakaban es a tarsasagban. 



Ezek a fiatalok hamar nagyon kozel kerulnek hozzam. Reggel koran kelnek, mint en (5 ora utan), es azonnal nevetnek, vidamak, hangos enekszoval toltik meg a hazat. Tarsaim allandoan mergelodnek emiatt, mert nem tudnak sokaig aludni, de en fantasztikusan jo reggeleket toltok veluk a konyhaban. Segitenek tuzet gyujtani a kulonleges kalyhaban, hogy aztan a nyilt tuzon megfozhessem reggeli kavemat. A kozpont konyhajaban ugyanis nincs gaztuzhely, mindent a nyilt tuzon sutnek, foznek. 






Jokat nevetunk reggelenkent, tancolni tanitanak, fenykepezkedunk. A malagaszi emberek eleg alacsonyak, en szinte magasnak tunok koztuk. Viccesen mindig megjegyzem. hogy ezert szeretem kulonosen Madagaszkart.
Aztan, amikor tanitani kezdjuk oket, kiderul, hogy nemcsak optimistak, vidamak, de rettentoen ehesek a tudasra. Szinte szivjak magukba mindazt, amit tanitunk. Fontos nekik a tudas, mert alig egy honap mulva ok fogjak tanitani a helybelieknek mindazt, amit tolunk tanultak.                                                           




Tanitjuk az attekintest, az atfogo kepet a Bibliarol, es az induktiv Biblia tanulmanyozasi modszert.
Az elmeleti resz utan gyakorlatban is kiprobaljuk a modszert, az elemzest, Pal apostol Filemonhoz irt levelevel.
Mar tobb kulonbozo csoportban tanitottam ezt a levelet, de meg sohasem talalkoztam ennyire fogekony csapattal. Elvezet oket bevezetni a level melyebb mondanivalojaba, segiteni felfedezo utjukat a megismeresben. Hamar felismerik az osszefuggeseket, es megertik azt az orok uzenetet, ami nemcsak a Kr. u. 60 korul Kolosseban elt Filemonhoz szolt, hanem ma, szamunkra is megszivlelendo tanitas.



Az egesz olyan, mint a verselemzes. Most veszem igazan hasznat sok-sok eves irodalomtanitasi tapasztalatomnak.
Fantasztikusan jo oket tanitani!
Elegge megszenvedtem azokkal a csoportokkal, akik szamara az olvasas is komoly kihivast jelentett, azokkal a tolmacsokkal, akik nem tudtak mit kezdeni az angol es a malagaszi Bibliaforditas kozti kulonbsegekkel. Itt a tolmacsunk maga is elvegezte a 9 honapos Biblia tanulmanyozasi iskolat, pontosan tudja, mirol beszelek. Tokeletes koztunk az osszhang. Az eredmeny pedig 2 ora intenziv, sikeres, elvezetes tanulas. Nagyon jo egyutt dolgozni ezekkel a sracokkal!
Es ahogy megerzik a tudas izet, meg inkabb ehesek a tudasra. Ketten kozuluk maguk is szeretnek elvegezni a 9 honapos intenziv Biblia iskolat. Mindketten azt erzik, hogy hogy valtozast akarnak vinni csaladjuk, kornyezetuk, orszaguk eletebe.
Minden tamogatast megerdemelnek!

Tamatave-beli misszionk a Tanitvanykepzo Iskola tanuloinak tanitasa, es szolgalat egy vasarnapi istentiszteleten valamint ket kulonbozo Bibliaolvaso korben, ahol szinten a modszert tanitjuk.

A kép a vasárnapi istentisztelet után készült.

Az egyik Bibliaolvasó kör valóban érdekes. Közel 20 lelkes ember, este, munka után a pálmakunyhóban. Többségük nem tud olvasni. Néhányuknál Biblia.
Polly kezd tanitani - kialszik a villany. (Megszokott dolog esténként, hogy megszűnik az áramszolgáltatás. Legtöbbször másnap délelőttig nincs áram, de van, hogy este 10 után már megint van.)
Gyertyafény, fejlámpák fénye - aztán egyszercsak kigyúl a fény a fejekben. A Biblia ízenete eljut a szivekbe!




Micsoda megtapasztalása ez Isten Szavának!
Nem számít, hogy sötét van!
Nem számít, hogy a többség analfabéta!
Megértik, hogy Isten a saját képmására teremtette őket, értékesek!
Megértik, hogy Isten szereti őket, mert szereti mindazt, amit teremtett!
Megértik, hogy Isten ismeri minden vágyukat, gondolatukat, bűnűket - es ezzel együtt szereti őket!
Megértik, hogy Isten csak arra vár, hogy tényleg keressék, hívják, és beengedjék Őt a szívükbe.
Ő ott kopogtat mindnyájuk szívének ajtaján.
Ő ott kopogtat mindnyájunk szívének ajtaján.
Beengedjük?

Gyorsan eltelik a tamatave-beli 2,5 hét, utazunk tovább, ezúttal a dzsungelbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése